reklama

Dohoda byla podepsána za přítomnosti předsedů vlád ČR a Japonska Bohuslava Sobotky a Šinzóa Abeho v Tokiu. Až smlouva vstoupí v platnost, dá mladým občanům ve věku od 18 do 30 let v praxi možnost pobývat na území druhého státu a zároveň vykonávat po dobu maximálně jednoho roku práci bez pracovního povolení.

Tento zjednodušený přístup dá mnoho příležitostí mladým Čechům a Češkám nejen důkladně poznat Japonsko a jeho kulturu a obyčeje, ale i jeho pracovní prostředí, stejně jako se případně naučit japonštinu, uvedlo k podpisu dohody v tiskovém prohlášení české velvyslanectví v Tokiu.

Dohoda bude mít v České republice charakter prezidentské smlouvy. Z toho důvodu podléhá po svém podpisu ratifikaci prezidentem republiky, k níž je zapotřebí souhlasu obou komor parlamentu.

Doposud byli japonští občané při vstupu do ČR pro pobyt do tří měsíců osvobozeni od vízové povinnosti, pokud účelem jejich pobytu není výdělečná činnost. Totéž platí pro vstup českých občanů na území Japonska.

Obdobné dohody, jakou dnes podepsali náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Japonska v ČR Kaoru Šizamaki, má Česko sjednané také s Kanadou, Novým Zélandem, Jižní Koreou, Izraelem nebo Chile.