Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři zaútočili na ukrajinské banky a podniky, problémy hlásí i ruský Rosněfť

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva/Kyjev - Útok počítačových pirátů dnes zkomplikoval fungování ukrajinských bank i desítek dalších podniků a institucí. Kyjevské letiště uvedlo, že pokračuje v normálním provozu. Terčem hackerů se stala také ruská ropná společnost Rosněfť.

Napadeny byly ukrajinské počítačové sítě největších finančních ústavů, pošty, telekomunikací či energetiků. Přestaly pracovat počítače na úřadu vlády i na kyjevské radnici. "Zdroje v napadených společnostech tvrdí, že počítače nakazil virus, který se chová podobně jako vyděračský virus WannaCry," informovala agentura Intefax-Ukrajina. Hackeři prý požadují ekvivalent 300 dolarů v bitcoinech.

"Národní banka Ukrajiny varovala finanční sektor před hackerským útokem neznámým počítačovým virem. Byl proveden zvenčí na několik ukrajinských bank a podniků ze soukromého i státního sektoru," oznámila centrální banka s tím, že posílila bezpečnostní opatření.

Ruská ropná jednička Rosněfť musela kvůli silnému hackerskému útoku na své servery přejít na rezervní systém řízení, těžbu ropy ale nezastavila. "Hackerský útok mohl způsobit vážné škody, ale díky tomu, že firma přešla k záložnímu systému řízení výrobních procesů se těžba nezastavila," uvedl podnikový mluvčí.

Témata:  hackeři Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy