Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Rumunsku objevila 91 migrantů, skrývali se v kamionu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bukurešť - Rumunská pohraniční policie při hraniční kontrole objevili v kamionu 91 iráckých a syrských migrantů, včetně 29 dětí. Informovala o tom agentura AP.

Podle policie se migranti chtěli dostat do západní Evropy. Velká skupina běženců byla natěsnaná v tureckém nákladním vozidle, které podle průvodních dokumentů přepravovalo autodíly do Norska.

Kamion byl kontrolován na přechodu Nadlac při výjezdu z Rumunska do Maďarska, jehož vláda prosazuje přísnou protiimigrační politiku.

Policie uvedla, že většina zadržených okamžitě požádala rumunské úřady o udělení azylu. Skupinu kromě dětí ve věku od dvou do 17 let tvořilo 44 mužů a 18 žen.

Uzavření hranic a posílení kontrol na takzvané balkánské migrační cestě nezastavilo pašování migrantů na této trase. Poté, co Maďarsko obehnalo svou hranici se Srbskem plotem, se pašování běženců do západní Evropy částečně odklonilo směrem přes Rumunsko. Podle rumunských úřadů se letos pokusilo do země ilegálně proniknout několik stovek lidí z Bulharska a ze Srbska.

Témata:  uprchlíci Rumunsko Maďarsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy