reklama

„Vezměme si Maďarsko, které se stalo během sedmi let vlády Viktora Orbána mafiánským státem. Maďarsko je jedinečné v tom, že se pohybovalo směrem k liberální demokracii a přistoupilo k Evropské unii před změnou kurzu – tedy než zamířilo k autokracii. Tím se liší od zbytku mafiánských států regionu, jako je Rusko, Ázerbájdžán a další středoasijské republiky bývalého Sovětského svazu, které prošly proudem oligarchů nebo se hned přetvořily z komunistických diktatur do kriminálních podniků,“ píše exministr.

V těchto zemích se podle něj oligarchové a organizovaný zločin nechopili moci, ale vytvořili vlastní elitu, která získala kontrolu nad ekonomikou. Výsledkem je směsice organizovaného zločinu a „privatizovaného parazitního státu". V těchto „mafiánských státech" jsou klíčová rozhodnutí přijímána prostřednictvím neformálních mechanismů vytvořených režimem.

Korupce je podle něj přítomna i v ostatních postkomunistických zemích, které vstoupily do EU, třeba v Rumunsku a Bulharsku. Ale protože tyto země mají poměrné volební systémy a oddělenou moc výkonnou, žádné centrální sítě se tu nevytvořily. „Na rozdíl od Jarosława Kaczyńského, fanaticky ideologického polského de facto vůdce, je Orbán cynik. Typ autokratického režimu, který se snaží vytvořit v Maďarsku, je velmi odlišný od Kaczyńského verze je v Polsku, a to navzdory ideologické podobnosti,“ vysvětluje Magyar.

„Orbánův mafiánský stát bude velmi těžké zničit. Jeho pyramidová struktura připomíná mocenskou strukturu, kterou vytvořil Vladimir Putin v Rusku, a jeví se jako nezničitelná. Je třeba poznamenat, že Ukrajina potřebovala několik revolucí, nejdříve za Leonida Kučmy, pak za Viktora Janukovyče, aby zabránila budování tohoto systému (a třetí pokus probíhá ještě dnes)," myslí si sociolog.

„Bude nemožné dostat Orbána pryč – alespoň tak dlouho, dokud může manipulovat maďarskými volbami. Fidesz posílil svou kontrolu nad soudnictvím a zpolitizoval vymáhání práva, změnil úřad vrchního státního zastupitelství do něčeho, co je v podstatě další rameno jeho strany. Kromě toho je většina novin a rozhlasových stanic nyní ve vlastnictví oligarchů blízkých Orbánovi a ze státní televize se stal nástroj pro vládní propagandu,“ shrnuje situaci Magyar.

Podle Magyara v Orbánově Maďarsku dochází k likvidaci společných hodnot, které má Evropská unie podporovat. Přesto všechno ale nechce EU zatím přijímat vážná rozhodnutí vůči Budapešti s obavou, že to postrčí zemi ještě hlouběji do náruče Ruska. „A tichý souhlas Evropské unie o vícerychlostní Evropě, znamená, že je možné žít s nárazníkovou zónou poloautokratických členských států na východních hranicích,“ tvrdí politik.

„V souladu s tím Orbán dnes vládne tomu, co hrdě nazývá „neliberální demokracií“ a jeho strategii vůči Bruselu lze označit za vydírání. Požaduje po EU bezpodmínečné poskytování fondů, zatímco signalizuje, že by rád svou loajalitu prodal Rusku," dodává Bálint Magyar.