Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská armáda na Donbasu zajala ruského vojáka, Moskva zatím mlčí

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Kyjev - Ukrajinská armáda zajala v Luhanské oblasti ruského vojáka Viktora Agejeva (22). Ruské ministerstvo obrany a další úřady se k tomu dosud nevyjádřily. Moskva dosud popírá přímé zapojení do konfliktu v Donbasu.

Agejev z Altajského kraje na jihu Sibiře byl podle své matky a přátel povolán do ruské armády, kde sloužil ve spojařském pluku v Rostovské oblasti. Po skončení povinné služby letos v březnu podepsal s armádou kontrakt a byl převelen do města Batajsk u ukrajinských hranic, kde je posádkou 22. gardová brigáda speciálních sil ruské armádní rozvědky GRU.

Do zajetí se dostal 24. června u vsi Želobok během potyčky ukrajinských vojáků z 93. brigády s průzkumnou hlídkou z 4. mechanizované brigády luhanských separatistů.

"Viktor k nám přijel bojovat z Ruska. Přijel vydělat si zabíjením našich chlapců na východě. Dostal proto kulomet. Moc střílet neuměl, což se našim chlapcům hodilo," uvedla ukrajinská televizní reportérka Julija Kyrijenková.

Ve zmiňované přestřelce byl podle ukrajinských médií zabit velitel povstalecké hlídky, ruský důstojník Alexandr Ščerbak z Kirova. Další čtyři průzkumníci se raději vzdali, včetně 22letého Rusa z Altaje, který měl u sebe doklady, včetně vojenských, vydané ruskými úřady. "S faxem nepracujeme, internetovou adresu nemáme," odmítlo vyjádření vojenské komisařství Altajského kraje s tím, že dotazy je záhodno zaslat poštou.

BBC připomněla, že kontrakty s vojáky uzavírá ruská armáda na nejméně dva roky, v případě praporčíků a důstojníků na pět let. Jeden z Agejevových kamarádů z armády uvedl, že Viktor slouží na Ukrajině, protože si tak může slušně vydělat.

V minulosti Moskva po zajetí ruských vojáků na Ukrajině tvrdila, že tito Rusové nemají s ruskou armádou už nic společného a po boku separatistů bojují jako dobrovolníci. Nicméně ukrajinskou důstojnici Nadiju Savčenkovou, odsouzenou v Rusku za údajný podíl na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny, vyměnila za dva ruské vojáky.

Témata:  Ukrajinská krize Ruská armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy