Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský Gazprom zvažuje odchod z Turecka

Plyn
Plyn
Foto: Pixabay

Moskva - Gazprombank (GPB) plánuje prodat svůj podíl na tureckém obchodníkovi komoditami Akfel Holding a samotný Gazprom hodlá prodat tamní pobočku Bosphorus gas. Tímto krokem by ruský energetický gigant z Turecka definitivně odešel a zůstala by mu jen role dodavatele zemního plynu.

Gazprom by si tak uvolnil ruce ve tvrdém vyjednávání o cenách plynu s Tureckem, protože už by nemusel brát ohled na ziskovost svých aktivit na tureckém trhu.

Jak nedávno prohlásil náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexandr Medveděv, turecký trh ztrácí atraktivitu jak kvůli oslabení turecké liry a regulačním opatřením, tak kvůli nepředvídatelným faktorům. Podle zdrojů listu však významným faktorem byla i loňská ztráta firmy Bosphorus gas ve výši asi 100 milionů eur.

Turecký trh byl ještě před třemi lety natolik slibný, aby se pro Gazprom stal, po Německu, z hlediska objemu prodejů druhým největším odbytištěm. Ve skutečnosti však došlo ke stagnaci. Pozice ruského plynu utrpěla, protože Turecko aktivně pracuje na diverzifikaci svých zdrojů této suroviny, zvyšuje počet terminálů pro zkapalněný zemní plyn, a také se střetává se silnou konkurencí uhlí.

Gazprom je nyní v arbitráži se všemi tureckými zákazníky včetně státní společnosti Botas. List Kommersant však poznamenává, že definitivní rozhodnutí o odchodu z Turecka dosud nepadlo, a navíc v únoru byla založena firma Gazprom Turkey Enerji A.S., jejímž zakladatelem je Gazprom Schweiz.

Témata:  Gazprom zemní plyn Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy