reklama

Policie uvedla, že přistěhovalci, kteří přišli hlavně ze Súdánu, uprostřed noci urazili asi 10 kilometrů a dostali se k hranici. Italská policie byla později konfrontována davem přistěhovalců, kteří se pokoušeli přejít přes do Francie přes řeku.

Migranty k akci podle médií přiměl pokus evakuovat provizorní tábor migrantů, který vznikl u Ventimiglia na břehu řeky Roya. „Francie, Francie, jděte do Francie, žádná Itálie, žádná Itálie, přejděte do Francie,“ křičel údajně jeden z migrantu, když se pokusil překročit hranici.

Po několika hodinách policie získala zpět kontrolu nad situací a shromáždila migranty, kteří budou pravděpodobně posláni do migračních center jinde v Itálii.

Uprchlický tábor u Ventimiglia bývá označován jako „italské Calais“ nebo „Italská Džungle“ - jde o odkaz na nechvalně známý tábor v severní Francii.

Tento incident se velmi podobá dění na hranicích španělských enkláv Ceuta a Melilla v severní Africe. Stovky migrantů se tam pravidelně pokouší překonat ploty s ostnatými dráty a dostat se tak na území Evropské unie. Státní tajemník pro bezpečnost José Antonio Nieto varoval, že situace v Ceutě se stává velmi nebezpečnou, protože migranti útočili na policii s holemi, železnými tyčemi a nůžkami na drát.