reklama

Chadudža Humríová řekla, že v Rakce zůstali jen řadoví členové, kteří mají "padnout jako ovce". Velitelé uprchli. Vedení IS se podle ní obává puče a nedůvěřuje hlavně Tunisanům. "Můj manžel se bál. Na seznamu hledaných bylo 70 Tunisanů, chtěli je zastřelit. O IS se nedalo svobodně mluvit ani ho kritizovat, nikdy jste nevěděli, kdo poslouchá," říká žena, která uprchla před šesti měsíci na sever od Rakky do vesnice Ajn Ísá.

Všechny tři ženy se vydaly do Sýrie přes Turecko s nadějí, že jim IS umožní žít podle náboženských principů. Jejich očekávání se ale nenaplnilo. Tuniští bojovníci vedení IS označovali za bezvěrce, kritizovali jeho způsob správy Rakky a také prohlubující se rozdíly mezi veliteli a řadovými bojovníky.

Humríová řekla, že její muž kradl velitelům IS auta, aby získal peníze pro převaděče, kteří páru pomohli dostat se na území pod kontrolou kurdských milicí. Muže Kurdové zatkli, ji vyslechli a nechali na svobodě.

Druhou z žen je Libanonka Núr Hudaová (20), matka dvou dětí. Její první muž padl v boji. Ženy se poznaly v domě, kde IS pod zámkem držel vdovy po svých členech. V přeplněných pokojích ženy i s dětmi čekaly, zda si je vyberou další členové IS. Muž, který dům spravoval, ženy vyměňoval za peníze nebo zbraně, velký zájem byl hlavně o německé pistole Glock.

Velitelům IS se říkalo v Rakce emír. Žili prý v těch nejlepších domech, oblékali se do lepších šatů, guvernér Rakky z IS vyčlenil nejvýznamnější a dobře placené pozice v administrativě příbuzným.

V Rakce je nyní odhadem až 4000 bojovníků IS, i když velitelé uprchli. Do tábora v Ajn Ísá zatím přišlo kolem 7000 lidí, kteří prchali z Rakky.