reklama

Řekl to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov na společně tiskové konferenci s německým ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem. „Vycházím z toho, že se schůzka bude konat vzhledem k tomu, že oba prezidenti budou ve stejnou dobu ve stejném městě a ve stejné budově. Bylo by nesprávné, kdyby se nesešli," řekl Lavrov.

Lavrov a Gabriel měli podle agentury TASS dnes jednat mimo jiné o konfliktu na Ukrajině, v Sýrii či o boji proti terorismu. Lavrov přitom vyjádřil naději, že USA nebudou vytvářet záminky pro další útok na syrské vládní jednotky.

„Pevně věřím, že USA tentokrát budou jednat v zájmu ochrany režimu nešíření chemických zbraní a nebudou vytvářet spekulace a záminky pro nové útoky na syrské vládní jednotky, které bojují proti terorismu," řekl ruský ministr.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny a Kyjev by podle Gabriela měli prodloužit příměří vyhlášené před několika dny po dobu žní. To by mohlo připravit cestu pro politické řešení konfliktu, dodal Gabriel.

Šéf německé diplomacie Gabriel vyzval Západ i Rusko, aby usilovaly o snížení světových výdajů za zbraně a aby se zaměřily na boj proti novému závodu ve zbrojení. Dodal také, že 4500 vojáků NATO v Pobaltí nepředstavují pro Rusko hrozbu.