Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko je v nebezpečí? Severní Korea je připravena vyslat jadernou raketu, tvrdí média

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Tokio - Režim Kim Čong-una je podle zdrojů japonského deníku připraven zasáhnout území japonských ostrovů jadernou raketou. Informace vychází z analýzy z prostředí orgánů japonské národní bezpečnosti.

Novináři v japonském hlavním městě Tokiu bijí na poplach. Podle jejich poznatků je nyní Severní Korea schopna zasáhnout japonské ostrovy jadernou raketou. O situaci informuje britský The Independent. 

První obavy vzbudil incident z května. Při něm KLDR pod vedením Kim Čong-una vypálila testovací raketu, která mířila na japonské ostrovy. Raketa středního doletu letěla k Japonsku po 30 minut a následně skončila v Japonském moře, ve vodách, které od sebe obě země oddělují. 

Zdroj znalý oblasti japonské národní bezpečnosti pro národní deník The Nikkei sdělil, že japonské analýzy testů severokorejského režimu dokazují, že KLDR je schopná střelami zasáhnout japonské území.

"Vypadá to, že Severní Korea konečně vyvinula jadernou raketu, která může cílit na Japonsko," citovaly zdroj japonské noviny. Střela, kterou severokorejci vypustili údajně letěla rychlostí 15krát větší než je rychlost zvuku. Uletěla 800 kilometrů a dosáhla výšky až 2 tisíce kilometrů a poté dopadla do moře. Střela, jelikož se po sestupu zpět do atmosféry nerozpadla, zřejmě je schopna nést hlavici. 

Noviny The Nikkei jsou největším finančním deníkem na světě a jejich domovská společnost Nikkei Inc vlastní také britské The Financial Times. 

Témata:  Severní Korea Japonsko jaderné zbraně severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy