Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci se zbavují pomníků Rudé armády, zavřou je do skladu raket SSSR

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Konzervativní nacionalistická vláda Právo a spravedlnost (PiS) minulý rok rozhodla o odstranění všech symbolů sovětské nadvlády v Polsku. Institut paměti národa (IPN) dnes oznámil, že pomníky na oslavu Rudé armády budou přemístěny do bývalého podzemního skladu sovětských jaderných raket.

IPN dnes podepsal dohodu s Muzeem studené války v Podborsku na severozápadě Polska, že 200 památníků vyjadřujících "vděčnost" Moskvě převezme.

Na otázku proč volba padla na Podborsko, šéf IPB Jaroslaw Szarek odpověděl: "Protože v Podborsku byly po léta uskladněné jaderné rakety, které měly zničit demokratický svět." "Nemůžeme přistoupit na glorifikaci totalitního systému, jako byl systém sovětský, systém komunistický," dodal.

Ředitel podborského muzea Aleksander Ostasz je s budoucím přírůstkem exponátů spokojený. "Monumenty, které velebí sovětské vojáky, perfektně zapadají do historického vyprávění našeho zařízení," řekl.

Témata:  Polsko Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy