reklama

Evropská sankční opatření byla původně zavedena 31. července 2014 na jeden rok v reakci na ruské kroky destabilizující situaci na Ukrajině. V září roku 2014 byly sankce rozšířeny. Ve středu Rada EU oznámila, že prodloužení protiruských sankcí bylo přijato v návaznosti na aktuální informace o provádění minských dohod.

Sankce vůči Rusku omezují export některých technologií do Ruska či přístup některým ruským finančním institucím na kapitálové trhy. EU ale kvůli ukrajinské krizi uvalila na Rusko i různé další sankce. Osoby narušující ukrajinskou územní celistvost mají zmrazený svůj evropský majetek a zakázané cesty do unie.

Moskva zákaz dovozu západních potravin vyhlásila v srpnu 2014 v reakci na sankce Západu. Prodloužení ruských protisankcí předesílal ve čtvrtek ruský premiér Dmitrij Medveděv. "Samozřejmě budeme reagovat adekvátně. Vláda předloží návrh na prodloužení odvetných opatření ještě o rok, tedy do 31. prosince 2018," řekl premiér.

Rusko zakázalo dovážet potraviny z EU, USA, Austrálie, Norska, Kanady a dalších zemí. Na seznamu zakázaných produktů jsou především masné a mléčné výrobky, ryby, ovoce a zelenina.