Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Mosulu se mstí podporovatelům IS, hrozí nuceným vystěhováním a násilím

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád- Podle velitelů irácké armády bude Mosul od Islámského státu (IS) osvobozen do čtyř až pěti dnů. Bitva trvá již osm měsíců. OSN děsí informace o vyřizování účtů mezi civilisty a vynucování odchodu rodin, obviněných ze spojenectví s džihádisty.

Generál Abdal Vaháb Saadí řekl, že irácké jednotky jsou asi 700 metrů od řeky Tigris, která Mosul ze severu na jih rozděluje na polovinu. Z města podle Mezinárodní organizace pro migraci uprchlo na 850.000 lidí.

"Mosul je postupně osvobozován, avšak zaznamenali jsme znepokojivé zprávy o hrozbách nuceného vystěhování lidem, podezřívaných ze sympatií k IS," řekl dnes v Ženevě mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville. Podle něj dostalo výhrůžky několik set rodin.

Do jejich domů někdo přináší v noci dopisy s pohrůžkou a termínem, do kterého mají lidé dobrovolně odejít, jinak budou vystěhováni násilím. "Těm lidem hrozí ztráta bydliště, jídla, dostupnosti zdravotního ošetření a vzdělání. Nelegální vynucování přesídlení je totéž co kolektivní trest, je v rozporu s iráckou ústavou, lidskými právy a mezinárodními zákony," řekl Colville.

IS většinou zprávy o bojích nekomentuje, ale dnes jeho agentura Amak oznámila, že se na okraji starého města odehrávají prudké boje a že členové IS zabili nejméně 50 vojáků.

Témata:  Irák Islámský stát OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy