Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se zcela stáhl ze syrské provincie Halab, oznámil SOHR

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Islámský stát (IS) se dnes zcela stáhla ze severosyrské provincie Halab. Podle SOHR tak definitivně ukončil svou téměř čtyřletou přítomnost v regionu, kde leží i stejnojmenné velkoměsto Halab (Aleppo).

Podle informátorů, od nichž SOHR údajně získává informace o situaci v Sýrii, Asadovi vojáci ve čtvrtek večer obsadili strategickou silnici spojující přes halabské území provincie Hamá a Rakka, a odřízli tak 17 posledních vesnic, jež měl IS ještě v Halabu od kontrolou. Radikálové se proto rozhodli ustoupit.

Pro IS, který nyní bojuje o svou baštu, jíž je město Rakka, je to podle agentury AFP citelná porážka, protože koncem roku 2014 měla skupina ve svých rukou polovinu rozlehlé provincie Halab.

V bitvě o město Rakka IS dnes zahájil protiofenzívu a tlačí osvobozující arabsko-kurdské oddíly zpět k okrajům města.

Podle SOHR bojuje koalice kurdských a arabských oddílů (SDF) na okrajích města a Islámskému státu se podařilo znovu obsadit dříve už ztracené pozice v průmyslové zóně na východním okraji. Zdroje ze SDF tvrdí, že byl protiútok odražen. SOHR však trvá na tom, že se na východě Rakky tvrdě bojuje.

Témata:  Islámský stát Sýrie Aleppo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy