Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská justice obvinila Le Penovou za zneužití peněz europarlamentu

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž – Předsedkyně Národní fronty a někdejší prezidentská kandidátka Marine Le Penová byla obviněna  ze zneužití peněz Evropského parlamentu. Evropský parlament odhadl celkovou škodu v posledních pěti letech na pět milionů eur (131 milionů Kč).

Francouzská justice političku viní, že neoprávněně vyplácela odměny mimo jiné svému životnímu partnerovi Louisi Aliotovi jako parlamentnímu asistentovi. Le Penová již dříve podezření ze zneužití odmítala a tvrdila, že se stala obětí špinavých politických intrik.

Celkově se aféra s fiktivním zaměstnáváním asistentů týká 17 europoslanců francouzské strany Národní fronta (FN), kteří jsou podezřelí z toho, že unijní peníze vypláceli svým spolustraníkům, ačkoli ti věnovali většinu svého času práci pro stranu ve Francii.

Le Penová, která se dnes dostavila k výslechu k vyšetřujícímu soudci poté, co to odmítala během jarní předvolební prezidentské kampaně, dala najevo, že hodlá obvinění obratem zpochybnit s cílem dosáhnout jeho zrušení.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy