Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz koupání v Římě? Italská metropole se chystá na nápor turistů u fontán

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Slavná fontána di Trevi v Římě je neustále v obležení turistů a přes léto se nápor zvyšuje ještě víc. Mnozí z návštěvníků se neumějí chovat, italská policie proto posílí hlídky.

Je parné odpoledne, den jako stvořený pro koupání. Vtom si Mario Messina všimne několika turistů pohybujících se nebezpečně blízko tyrkysové vody a pětkrát krátce pískne na píšťalku. "Pojďte dolů," říká směrem k ženě, která se naklání přes okraj a zkouší teplotu vody. Messina není člen pobřežní stráže, nýbrž římský policista s helmou na hlavě.

12. dubna se do fontány di Trevi ponořil nahý muž. Výsledkem bylo virální video a pokuta 500 eur (přes 13.000 Kč). "Na toho naháče jsem tu byl," vzpomíná Messina a dodává, že muž si vysloužil trestní oznámení, neboť "šlo o obscénní čin". Ve stejný měsíc se ve fontáně vykoupal třicetiletý španělský turista, ranní lázeň si v ní dopřála i šedesátiletá Němka. Dva Dánové dostali pokutu 900 eur (přes 23.000 Kč) za to, že si ve fontáně vykoupali nohy.

V červnu se třicetiletý Malajsijec koupal nahý v Berniniho barokní Fontáně čtyř řek na Piazza Navona. Dostal pokutu 450 eur (téměř 12.000 Kč). Policie rovněž dopadla jednoho českého umělce, jak si pere špinavý hadr ve fontáně na Piazza del Popolo.

Řím a jeho fontány jsou oblíbeným cílem pořizovatelů selfie, a tak starostka města Virginia Raggiová jednala. Až do října platí vyšší pokuty za pojídání, pití a sezení na fontánách, za koupání zvířat nebo praní oblečení a házení čehokoli jiného krom mincí do vody. Opatření se týká fontány di Trevi a 36 dalších historicky nebo umělecky cenných fontán v římské metropoli.

Italský ministr kultury Dario Franceschini dokonce navrhl, aby k památkám byl v jeden okamžik vpuštěn jen omezený počet turistů. "Nemůžete mít 50.000 lidí u fontány di Trevi. Má určitou kapacitu," uvedl v jednom rozhovoru. Uvítal, že do Itálie jezdí stále větší množství Číňanů a turistů z dalších zemí. To si ale podle něj žádá nový přístup, například nové technologie automaticky počítající a usměrňující davy. "Je to naprosto nezbytné," dodal. To ale Raggiová odmítá. "Památky jsou pro všechny," řekla.

"Novodobí barbaři", jak neukázněné turisty nazývají některá italská média, se neomezují jen na Řím. Ve Florencii kvůli nim kropí schody katedrály, aby si na ně nesedali turisté a nesvačili.

Témata:  Itálie turisté cestování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy