Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova slabina: Co se stane, když usedne v Bílém domě?

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Washington – Kontroverzní podnikatel a kandidát na prezidenta Donald Trump mnohé překvapil svým úspěchem v republikánských prezidentských primárkách. Ačkoliv jeho politickou nezkušenost mnozí považují za výhodu, analytik Paul R. Pillar varuje, že by mohla představovat značné problémy.

Žádná zkušenost

Pillar připomíná, že pokud by Trump volby vyhrál, stal by se „prvním a jediným prezidentem v historii USA, který do úřadu vstoupil bez předchozích zkušeností.

To by podle něj mohlo být problematické, protože mnoho z problémů, které by v Bílém domě musel řešit, se nedají podle Pillara nijak plánovat a je při jejich řešení třeba spoléhat se na předchozí zkušenosti.

Trump navíc podle něj nemá „žádnou zkušenost s veřejnou službou, civilní nebo vojenskou. A ani v soukromém sektoru neukazuje jeho historie na situace, při kterých by se musel rozhodovat na takové úrovni, jako kdyby byl například výkonným ředitelem velké společnosti," tvrdí Pillar.

Sobecký přístup

Pillar Turmpa následně kritizuje za jeho sobecký přístup, který se orientuje jen „na jeho vlastní zisky a propagování jeho značky".

Zastávání funkce vysokého veřejného činitele se podle Pillara „některými nároky značně liší i od těch nejnáročnějších pozic a výnosných rozhodnutí v soukromém sektoru."

Jedním z nich je podle něj fakt, že spíše než že by si člověk vybral, jakými problémy se jeho podnik bude zabývat a jakým směrem se vydá, problémy se v případě veřejného činitele samy objevují a je třeba je řešit – zejména pokud jde o zahraniční politiku. Je zde také podle něj nutné vycházet s různými, často rozporuplnými voliči a zájmy.

Nic nového pod sluncem

Další prvky Trumpovy kampaně, které zahrnují „xenofobii, misogynství a zdi-stavějící nacionalismus", se podle něj už v minulosti v rámci kampaní objevily, zejména pak v rámci Republikánské strany, ačkoliv ne v takové míře.

Pillar uvádí, že mezi lidmi došlo ke značnému posunu názoru, kdy si společnost přestala cenit lidí, kteří přinesli nesobecké oběti, a místo toho začala oslavovat hrdiny ve stylu Steva Jobse, kteří „jsou obdivováni za jejich kombinaci finančního úspěchu a toho, jak se jim podařilo nás uspokojit ne jako občany, ale jako zákazníky."

Na závěr dodává, že lze proto v současných Spojených státech pozorovat trend, který značí změnu postoje lidí vůči svému státu. „Nominace člověka, který pro stát nic neudělal a chlubí se schopností vydělávat peníze, hlavní politickou stranou je vyvrcholením tohoto strašlivého trendu. Donald Trump tento trend zneužil, ale jsou tu mnozí jiní, kteří za něj nesou zodpovědnost a vystavují názory dnešních Američanů svému škodlivému vlivu" uzavírá.

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy