Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko má morální právo nepřijímat uprchlíky, tvrdí Kaczyński

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Jaroslaw Kaczyński v projevu během dnešního kongresu vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS) prohlásil, že Polsko má morální právo nepřijímat uprchlíky, neboť nezavinilo špatnou situaci v zemích, odkud pocházejí.

"Nezneužili jsme státy, z nichž nyní tito uprchlíci přicházejí do Evropy, nevyužívali jsme jejich pracovní sílu a konečně, nepozvali jsme je do Evropy. Máme plné morální právo říci ´ne´," prohlásil šéf křesťanské konzervativní strany, pod jejímž vedením Polsko zavrhlo kdysi liberální kurz.

Evropská komise s Polskem, Českem a Maďarskem zahájila řízení kvůli tomu, že odmítají nabízet nová místa pro běžence přerozdělované z nejpostiženějších evropských zemí. Polsko podle šéfa vládní strany nemá žádný důvod k tomu, aby si v rámci solidarity přijímáním uprchlíků "radikálně snížilo standard kvality svého života".

Kaczyński během více než hodinového projevu zahajujícího kongres podrobně hodnotil výkony členů polské vlády, jejíž premiérka Beata Szydlová na akci nevystoupí. Polská média před sjezdem spekulovala, že by na něm mohlo být ohlášeno několik změn ve vládě a mluvilo se i o premiérském postu. Kaczyňski se však za Szydlovou postavil a prohlásil, že "bojuje jako lvice".

Politik názorově blízký americkému prezidentu Trumpovi se podělil o radost, kterou má z jeho návštěvy chystané na čtvrtek. Zároveň prohlásil, že tento úspěch polské diplomacie vyvolal závist v dalších evropských zemích a například britští představitelé kvůli němu "útočí" na Varšavu. Premiérka Theresa Mayová již v zimě Trumpa pozvala na oficiální státní návštěvu ostrovního království, Bílý dům se však na datu cesty stále nedohodl.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Polsko uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy