reklama

Mnoho účastníků demonstrace podle britského listu The Guardian neslo transparenty připomínající nedávný tragický požár výškové budovy Grenfell Tower a kritizující omezování financí pro veřejné služby, jako je zdravotnictví, školství nebo bezpečnostní a záchranné složky.

Stínový ministr financí John McDonnell v projevu k demonstrantům slíbil podporu obětem požáru Grenfell Tower, při němž zahynulo nejméně 80 lidí. Tragédie podle něj "symbolizuje všechno, co se v této zemi pokazilo" od doby, co vláda přistoupila k úsporám ve veřejném sektoru.

Vláda Mayové ve středu přečkala první zkoušku v parlamentu poté, co Konzervativní strana ztratila v červnových předčasných parlamentních volbách většinu v Dolní sněmovně a byla nucena vytvořit menšinový kabinet s podporou severoirských unionistů. Zákonodárci zamítli návrh, kterým si chtěli labouristé vynutit konec vládních úspor ve veřejném sektoru.

Levicová opozice pod vedením Corbyna usiluje o zrušení limitu pro zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru - v současnosti je stanoven na jedno procento ročně. Labouristé chtějí v reakci na nedávné teroristické útoky i požár Grenfell Tower skoncovat i se škrty v rozpočtech policie a hasičů.