Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ultimátum pro Katar dnes vyprší. Bylo vytvořeno tak, aby bylo odmítnuto, zní z Dauhá

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Dnes končí lhůta pro splnění 13 požadavků, které Kataru předložily čtyři země v čele se Saúdskou Arábií. Katar ultimátum odmítá. Není jasné, co bude následovat. Spekuluje se i o možnosti vojenskéh zásahu.

Rijád a jeho spojenci chtějí, aby Katar uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil kontakty s Íránem a ukončil podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá.

"Seznam požadavků byl udělán tak, aby byl odmítnut. Není zamýšlen tak, aby byl přijat, nebo aby se o něm jednalo," řekl sobotu katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání.

Šajch dále prohlásil, že i přes postoj Saúdské Arábie a její koalice je Katar stále ochoten pokračovat ve vzájemných rozhovorech o řešení krize. Skupina států kolem Rijádu nicméně trvá na tom, že o stanovených podmínkách nehodlá diskutovat a že pokud se Dauhá nepodvolí, podnikne další blíže neupřesněné kroky.

"Pokud jde o požadavky, od začátku jsme hovořili velmi jasně. Nepřijmeme nic, co by narušilo naši suverenitu," prohlásil šajch Muhammad. Na dotaz, zda se neobává vojenské odpovědi ze strany Rijádu, odpověděl, že jeho země strach nemá.

Témata:  Katar Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy