Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karety u tureckých břehů útočí na plavce, považují za medúzy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Na plavce, kteří se vydávají do moře u pobřeží turecké provincie Antalya, nečekaně útočí želvy karety. Pokousaly už deset lidí. Čím má dotyčný světlejší kůži, tím je ohroženější.

Karety se živí medúzami, ale také kraby, měkkýši nebo ostrorepy, což je živočich s trny.

Doktor Mehmet Gökoglu řekl, že krevety vlivem úhlu, v jakém dopadá do vody odpolední světlo, a také ztemněním vody rozčeřené větrem špatně vidí. Jedinou ochranou proti kousajícím karetám je podle něj vyhýbat se koupání v moři mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne, kdy je úhel dopadu světla pro zrak karet nejnevýhodnější.

S pokousáním od karet se muselo nechat v místních nemocnicích ošetřit deset lidí - místních i turistů. "Nikoho ty želvy nesnědly, ani jednomu neprokously kůži. Jakmile se pohnete, odplavou," řekl Gökoglu. Po kousnutí prý na kůži zůstává jenom malé znaménko nebo odřenina.

Karetám prý nastává doba rozmnožování, proto se drží v teplejší vodě u břehů. Gökoglu ujistil, že karety lidi nekoušou záměrně, ale omylem. Univerzitní profesor se nebojí, že karety začnou odrazovat turisty. "To, že tady v té vodě plavou s námi, je ten nejlepší důkaz toho, že je zde čisto a že se tady daří životu," dodal Gökoglu.

Témata:  Turecko želvy moře

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy