Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka o moc v drogovém gangu: Přestřelky v Mexiku si vyžádaly 30 mrtvých během 24 hodin

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Mexiko je vysokou mírou kriminality nechvalně proslulé, což dokládá i nejnovější masakr. Násilné střety ve státě Sinaloa si během 24 hodin vyžádaly nejméně 30 mrtvých. Pokud se chystáte letošní dovolenou trávit v Mexiku, česká diplomacie vydala seznam tamních nebezpečných lokalit.

V mexickém státě Sinaloa už několik měsíců zuří válka uvnitř drogového kartelu o moc po zatčení narkobarona Joaquína Guzmána. Mexiko Guzmána, zvaného kvůli své výšce 168 centimetrů El Chapo (Prcek), vydalo do USA.

Nejvíce lidí bylo zabito v noci z pátku na sobotu. Střet nejprve začal ve městě Villa Unión na západě země, kde gangsteři zabili dva muže. Policie zločince pronásledovala a při přestřelce u města Mazatlán jich pak za podpory armády 17 zabila. Jen pět policistů při tom bylo podle úřadů zraněno.

Podle agentury AFP policie následně během soboty informovala o dalších ozbrojených střetech na různých místech státu Sinaloa, které si vyžádaly životy dalších 11 lidí.

Přestože cizinci nebývají primárním terčem přepadení, není vyloučena kombinace špatného času se špatným místem, upozorňuje MZV ČR. Cestovatelé by měli zvážit naléhavost cesty, a pokud možno zcela upustit od cest do státu Nuevo León, s výjimkou města Monterrey (i zde je ovšem na místě opatrnost). Zároveň nedoporučujeme cestování po státě Michoacán (kromě města Morelia) a státě Guerrero (mimo měst Ixtapa, Zihuatanejo a Acapulco) kvůli zvýšenému výskytu násilí a organizovaného zločinu v těchto státech mexické federace. Zvýšené pozornosti je potřeba dbát také při pohybu po státě Jalisco, poblíž hranic se státy Michoacán a Zacatecas.

"Vzhledem k nedávným ozbrojeným střetům mezi skupinami organizovaného zločinu, které postihly oblast Cancúnu a Playa del Carmen na poloostrově Yucatán, doporučujeme při cestách do těchto oblastí dbát zvýšené opatrnosti a pohybovat se pouze v bezpečně střežených turistických zónách," dodalo MZV.

Témata:  Mexiko Joaquín Guzmán cestování

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 13:32

Pokud nezastavíme změny počasí, tučňáci vyhynou, varují vědci

Rekordně největší úbytek mořského ledu v Antarktidě na konci roku 2023 zapříčinil neúspěšné rozmnožování až v pětině kolonii tučňáka obrovského, uvedl Britský antarktický průzkum (BAS) v nové studii publikované časopisem Antarctic Science.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy