Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové objevili v Mexiku věž z lebek, nález mění teorii o legendárních Aztécích

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Archeologové v Mexiku objevili věž vystavěnou ze stovek lidských lebek, která vrhá nové světlo na rituály Aztéků. Nacházela se pod povrchem centrální části metropole Mexiko v místech, kde kdysi stálo hlavní město aztécké říše Tenochtitlán.

Lebky, na jejichž odkrývání pracovali archeologové a další vědci více než dva roky, zde ležely pět století v lokalitě poblíž hlavního aztéckého chrámu, kde nyní stojí katedrála.

Vědci dosud napočítali 676 lebek a předpokládají, že postupně odkryjí desítky či stovky dalších, než se dostanou k základům věže. Podrobný pohled na lebky experty velmi překvapil.

"Očekávali jsme jen muže, hlavně mladé muže, kteří bývají bojovníky, protože o ženách a dětech si zkrátka nemyslíte, že by šly do války," řekl agentuře Reuters antropolog Rodrigo Bolaňos. "Děje se něco, o čem nemáme žádné záznamy, a je to vážně nová věc, úplně poprvé," dodal.

Podle dosud uznávaných teorií totiž byly obřadně vršeny pouze lebky poražených nepřátelských bojovníků.

Témata:  archeologie Mexiko historie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy