Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský průvodce pro děti už odstranil Británii z EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Paříž/Londýn/Brusel - Děti ve Francii se už nyní dozvídají, že Evropskou unii tvoří 27 států, ačkoli Británie dosud nevystoupila. To se stane pravděpodobně až v roce 2019.

V oblíbených francouzských naučných publikacích pro děti Petit Guide již není Británie členem Evropské unie, povšiml si britský deník The Independent.

Osmistránkový průvodce Evropskou unií, určený školákům, poprvé vyšel v roce 2007. Aktualizovanou verzi vydalo nakladatelství Aedis letos v květnu, patrně aby se v ní odrazil takzvaný brexit, oficiálně zahájený koncem března.

Každý členský stát EU je na mapě označený barevně a je k němu přiřazená vlajka, s výjimkou Británie.

Druhé kolo vyjednávání o podobě britského odchodu z Evropské unie, které se v Bruselu bude konat ve druhé polovině července, se má zabývat také otázkou vyrovnání finančních závazků Londýna vůči EU.

Evropská unie trvá na tom, aby Británie dodržela všechny své finanční závazky, které na sebe jako členská země unie vzala. Odhad ze strany Evropské komise zatím diplomaté neslyšeli, média nejčastěji píší o 60 až 100 miliardách eur (1,6 až 2,7 bilionu Kč).

Dohoda v této věci by se tak podle mandátu, který od členských zemí dostal unijní vyjednavač Michel Barnier, měla týkat britských příspěvků do rozpočtu EU ve stávajícím víceletém finančním rámci. "Měl by být dohodnut způsob splátek, aby se zmenšil dopad odchodu na rozpočet unie a její členské země," stojí v mandátu pro Barniera.

Zohledněny ve výpočtu výše konečného finančního vyrovnání mají být také britské podíly v nejrůznějších unijních institucích jako je Evropská investiční banka či Evropská centrální banka a zapojení Londýna do mimorozpočtových finančních nástrojů unie, třeba do rozvojových fondů či pomoci Turecku se zvládáním migrační krize.

Britská strana zatím v nedávném prvním kole rozhovorů o brexitu svou představu řešení tohoto bodu diskuse nenabídla. Její zástupci především zjišťovali, jak přesně unijní vyjednávací tým svou pozici myslí. Veřejně ale z Británie dosud znělo odmítání evropského požadavku.

Témata:  Francie EU Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy