reklama

Stejně jako Trump se polští konzervativci ze strany Právo a spravedlnost (PiS) snaží o oslabení mezinárodních institucí a někteří pozorovatelé podle AP varují, že návštěva by mohla prohloubit neshody mezi Polskem a západními zeměmi Evropské unie usilujícími o užší integraci.

Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński byl během loňské prezidentské kampaně jedním z mála předních evropských politiků, kteří dali najevo své sympatie k pozdějšímu překvapivému vítězi prezidentských voleb.

Trumpa podle polských médií přesvědčil k návštěvě i slib diplomatů, že jej ve Varšavě bude čekat nadšené přijetí, což by při cestě do Británie, Francie či Německa nebylo zcela jisté.

Polsko je rovněž jednou z mála zemí, kterou může Trump pochválit v otázce vojenských výdajů. Věrný americký spojenec z konfliktů z Iráku a Afghánistánu věnuje na obranu požadovaná dvě procenta HDP a letos v Polsku USA umístily na 5000 vojáků v rámci dvou misí. Poláci i další východoevropské země obávající se možné ruské agrese si od návštěvy slibují potvrzení amerického závazku k NATO a principu kolektivní obrany všech členů aliance.

Pro Trumpa jsou podle AP důležité také potenciální energetické vazby na Polsko. Jeho návštěva se odehraje v den konání summitu iniciativy Trojmoří zahrnující 12 států mezi Baltem, Jaderským a Černým mořem. Jedním ze smyslů loňského vzniku spolku, do kterého patří i Česko, je snížit závislost na ruském plynu, mimo jiné dodávkami zkapalněného amerického plynu do Polska. Trump, který hlásá snahu o americkou dominanci na energetickém trhu, může vidět v návštěvě šanci pro posílení exportu do této oblasti.

Poláci rovněž Trumpovi pomohli v cestě do Bílého domu, neboť statisíce voličů polského původu přispěly k jeho vítězství v klíčových státech Pensylvánie, Michigan či Wisconsin.