Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická nehoda: Na bavorské dálnici narazil autobus do kamionu, 18 lidí uhořelo

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mnichov/Praha - Na dálnici A9 nedaleko severobavorské obce Münchberg se dnes srazil autobus s kamionem. Zraněno je 30 cestujících. 18 lidí zahynulo. Záchranáři na pomoc povolali také několik vrtulníků.

Münchberg leží asi 30 kilometrů od západočeské Aše. Celkem v autobuse cestovalo 46 pasažérů a dva řidiči.

Policie předpokládá, že všech 18 osob, které zatím označovala za pohřešované, při nehodě v autobuse zahynulo. Že si tragédie na dálnici vyžádala oběti na životech policie potvrdila krátce poté, co o "řadě mrtvých" informoval i mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Stav některých ze tří desítek zraněných je podle policie vážný.

"Třicet lidí utrpělo zranění, z toho několik vážná... Zbylé osoby zřejmě v hořícím autobuse přišly o život," uvedla policie. Dřívější domněnky, že mohl někdo v šoku utéci do blízkého lesa, policie vyloučila.

Autobus narazil zezadu do kamionu kolem sedmé hodiny ranní, když se na dálnici začala tvořit kolona. Krátce po nárazu začal autobus hořet.

V autobuse byla skupina důchodců ze Saska, uvedla policie. Podle německých médií pocházeli z Drážďan a z Horní Lužice, tedy nejvýchodnějšího cípu Saska na české a polské hranici. Namířeno měli podle místního listu Frankenpost do Itálie.

Dálnici A9, která spojuje Berlín s Mnichovem, policisté kvůli nehodě uzavřeli v obou směrech. Podle agentury DPA byli na místo neštěstí už povoláni odborníci na soudní medicínu, aby pomohli při vyzvednutí a identifikaci těl z ohořelého vraku.

Místo nehody se ještě dnes chystají navštívit spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Soustrast obětem a pozůstalým už vyjádřila kancléřka Angela Merkelová i prezident Frank-Walter Steinmeier.

"Jsme v kontaktu s naším Generálním konzulátem v Mnichově. Kolegové komunikují s německou policií. Ta našemu úřadu sdělila, že se nejednalo o autobus českého provozovatele s tím, že pokud by byl někdo z Čechů mezi zraněnými, nebo nedej bože mezi oběťmi, tak by nás kontaktovali. Prozatím se na nás nikdo v této záležitosti neobrátil," uvedla pro EuroZprávy.cz Irena Valentová, mluvčí ministerstva zahraničí.

"Nepředpokládáme, že by tam Češi byli, ale nemůžeme to stoprocentně vyloučit, než bude vše definitivně vyšetřeno," dodala Valentová s tím, že zraněno prý bylo 30 pasažérů, z toho několik velmi těžce.

Témata:  nehody autobusů Německo Autobusy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy