Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon vydal zprávu o ruské hrozbě. Je to opravdu drsné čtení

Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Foto: kremlin.ru

Washington – Pentagon ve středu zveřejnil zprávu, která varuje před rostoucí vojenskou hrozbou ze strany Ruska. V ní se mimo jiné uvádí, že se Kreml domnívá, že USA usilují o změnu režimu. Právě toto tvrzení by podle amerického ministerstva obrany mohlo ještě vyostřit už tak špatné vztahy mezi oběma mocnostmi. Píše to server Foreign Policy.

Dokument nazvaný „Ruská vojenská síla: Budování armády na podporu velmocenské aspirace“ má 116 stran a popisuje Rusko jako zemi, která sama sebe vidí jako opozici vůči USA. Její vůdci prý navíc chtějí ze země opět udělat prominentní velmoc, kterou byla v době studené války.

„Kreml je přesvědčen, že USA připravují půdu pro změnu režimu v Rusku,“ uvádí se ve zprávě. Moskva se začala obávat Washingtonu a možné změny režimu během takzvaných barevných revolucí ve východní Evropě. Rusko také vidí Spojené státy jako odpovědné za revoluce arabského jara mezi lety 2010 a 2011, a svržení bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, uvádí se v materiálu.

Tato zpráva přichází v době, kdy se americká vláda pře o to, jak zvládat rostoucí hrozbu ze strany Ruska. Zatímco prezident Donald Trump pěl chválu na ruského prezidenta Vladimira Putina, a údajně se připravuje učinit ústupky při jeho prvním setkáním s Putinem, Kongres zvolil jinou a mnohem tvrdší taktiku, připomíná server. Senát nedávno schválil legislativu, která zavádí další sankce vůči Kremlu.

Zpravodajské komunity, soudě podle různých dostupných zpráv, projevují jen malý optimismus v otázce zlepšení vztahů mezi oběma státy. „Moskva se obává, že se USA snaží diktovat soubor přijatelných mezinárodních norem, což ohrožuje základy kremelské moci, protože poskytuje povolení pro zahraniční vměšování do vnitřních záležitostí Ruska,“ uvádí se ve zprávě.

Právě představa, že se USA snaží svrhnout vedení Kremlu, může podle Pentagonu způsobit vážné diplomatické problémy. „Rusko se už dlouho obává americké angažovanosti ve změně režimu. Putin kandidoval na prezidenta v roce 2012 částečně proto, že byl nešťastný, že se tehdejší prezident Dmitrij Medveděv spojil  s Američany, aby společně změnili režim v Libyi. Putin také obviňoval tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonovou za podněcování rozsáhlých protestů na konci roku 2011,“ píše server. Stejně tak Rusko tvrdilo, že Spojené státy zorganizovaly protesty v Kyjevě na konci roku 2013, které nakonec vyhnaly prokremelskoho prezidenta Janukovyče, který údajně požádal Rusko o zásah na Krymu.

Americká vojenská zpravodajská služba DIA také připomněla, že Rusko neustále zvyšuje výdaje na obranu a že tato kapitola z rozpočtu dosáhla „postsovětského rekordu“. I když měl obranný rozpočet v roce 2016 klesat, nakonec činil 61 miliard amerických dolarů. To je více než dvojnásobek ročního rozpočtu na obranu z roku 2006, kdy činil 27 miliard dolarů – ale stále je to jen desetina výdajů Spojených států na obranu.

Témata:  Pentagon USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy