Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron ohlásil radikální reformu, ukončí výjimečný stav

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes nastínil priority svého pětiletého mandátu. Potvrdil, že na podzim skončí rok a půl trvající výjimečný stav. Také navrhl snížit počet poslanců o třetinu.

Macron své priority nastínil ve slavnostním projevu před oběma komorami parlamentu ve Versailles. Uvedl mimo jiné, že se vydá radikálně odlišnou cestou než jeho předchůdci, jejichž bilanci označil za "neuspokojivou".

Oznámil například reformu francouzských institucí s tím, že pokud se ji nepodaří prosadit do roka, vyhlásí k dané otázce referendum. Dodal, že důraz chce během své vlády klást na efektivitu, odpovědnost vlády a to, aby zastupovala všechny vrstvy obyvatelstva.

Efektivita v případě parlamentu podle něj znamená plodit méně zákonů, aby poslanci mohli "věnovat více pozornosti důležitým zákonům". "To je role parlamentu," dodal prezident. Je přesvědčen o tom, že toto opatření zlepší kvalitu práce parlamentu.

Macron navrhl také snížit počet poslanců o třetinu a zrušení speciálního soudu pro členy vlády. Vyhradil si rovněž právo vyhlásit referendum, pokud reforma institucí nebude hotová do jednoho roku. Chce se vyvarovat toho, aby reforma byla jen "kosmetickou změnou" nebo jakýmsi "polotovarem".

Někdejší sídlo králů ve Versailles, které si prezident pro svůj projev vybral, někteří poslanci kritizovali jako "monarchistický výstřelek" a rozhodli se vystoupení hlavy státu bojkotovat, uvedl deník Le Figaro.

Témata:  Francie zámek Versailles Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy