Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krávy jako hrozba pro naši planetu? Jejich plyny jsou plné nebezpečných látek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Emisní limity dnes máme na automobily, továrny, a řadu dalších věcí, které ohrožují naše ovzduší a ozonovou vrstvu. Nově by se ale mohly zavést i na domácí zvířata. Plyny, které vypouští, totiž nejsou o nic méně nebezpečné.

Se zajímavým problémem se potýkají vědci na celém světě – jak snížit u chovného skotu frekvenci říhání. Tento cíl se na první pohled může zdát absurdní, ale ve skutečnosti souvisí s metanem, skleníkovým plynem, který skot při říhání vylučuje do ovzduší.

Metan je přitom jedním z plynů, které výrazně ovlivňují životní prostředí. Podle informací serveru Science News by přežvýkavci mohli představovat jeden z největších zdrojů metanu souvisejícího s lidskou aktivitou.

Možností, jak u zvířat ovlivnit produkci metanu, je hned několik. Vědci například experimentují s krmivy a snaží se vytvořit syntetické látky, které by u skotu snížily produkci metanu a zároveň by nahradily jejich potravu.

Ve hře je také vytvoření vakcíny, která by ovlivnila mikroby v zažívacím traktu zvířat. Probíhají ale také pokusy o šlechtění zvířat, která by žila déle a produkovala méně plynu.

Podle serveru také není vyloučené, že by se na chov skotu v budoucnu mohly vztahovat emisní limity, jaké v současnosti platí například pro průmysl.

Témata:  zvířata ozonová díra

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.