Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci vlastní přes 1000 raket, největší obavy budí KN-14 a KN-08

Severokorejské zbraně
Severokorejské zbraně
Foto: www.boston.com

Soul - Přesné údaje o počtu raket, kterými KLDR disponuje, nejsou oficiálně k dispozici. Podle odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda (KLA) přes 1000 raket různého typu. Severní Korea letos vypálila už 17 balistických střel při 11 raketových testech.

Balistická střela je strategická raketa schopná dopravit s vysokou přesností na různou vzdálenost bojovou hlavici, vybavenou konvenční výbušninou nebo častěji jadernou nebo termonukleární náloží.

Tyto rakety se podle délky doletu dělí na balistické střely krátkého, středního a dlouhého doletu. Střely krátkého doletu mají dolet maximálně 1000 kilometrů, ale často i jen několik set kilometrů; mezikontinentální střely dlouhého doletu mohou za určitých podmínek dosáhnout vzdálenosti kolem 6000 kilometrů.

Mezi typy raket, které letos KLDR vyslala, patří raketa krátkého doletu Scud, raketa středního doletu Pukguksong-2, raketa krátkého až středního doletu KN-17 a raketa středního až dlouhého doletu Hwasong-12 a Hwasong-14.

Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit také americký stát Aljaška. Při prvním testu v červenci 2006 letěla asi 40 sekund a pak explodovala.

V dubnu 2009 se neúspěšně pokusila vynést na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. Letěla asi 3000 kilometrů, než spadla do moře. V prosinci 2012 KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze rakety Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda).

Dnes vypálená střela Hwasong-14 letěla 39 minut a dosáhla výšky 2802 kilometrů. Americké tichomořské velení předtím sdělilo, že zaznamenalo odpal rakety z území KLDR a že dráhu střely sledovalo po dobu 37 minut. Otestovaná raketa teoreticky může zasáhnout Aljašku.

Spojené státy a jejich spojence nejvíce znepokojují rakety dlouhého doletu KN-14 a KN-08, které by se mohly dostat do vzdálenosti až 11.500 kilometrů.

Témata:  severokorejské zbraně Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy