Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová zpráva ukazuje, kdo nejčastěji páchá teroristické útoky a kdo má na svědomí nejvíce obětí

Terorismus
Terorismus
Foto: New York Times **www.nytimes.com**

Washington – Už ve své inaugurační řeči mluvil americký prezident Donald Trump o tom, že je třeba vymýtit terorismus. V rámci boje proti terorismu se také v minulosti navrhoval zavést zákaz vstupu muslimů na americké území.

Trump se už v kampani ostře vymezoval vůči imigraci z muslimských zemí. „Zastavíme imigraci z oblastí, které byly v minulosti prokazatelně zasaženy terorismem. Nemáme jinou možnost,” prohlásil. Varoval, že muslimští uprchlíci se snaží zmocnit se amerických dětí a zverbovat je pro Islámský stát. Později svou rétoriku zmírnil, přesto se ale dlouhodobě snaží prosadit migrační dekret, který občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie omezuje na 90 dní cesty do Spojených států.

Po vleklých sporech soud povolil jeho částečné uplatňování Lidé ze zmíněných zemí nebudou moci 90 dnů vstoupit na území USA, pokud nedokážou, že tam mají důvěryhodné kontakty. Tuto podmínku soud stanovil i pro druhý bod dekretu, který na 120 dní omezuje příjem uprchlíků. Trump považuje dekret za opatření, které přispěje k bezpečnosti USA.

Kdo se dopouští teroristických útoků v USA?

Pokud se ale podíváme na statistiky teroristických činů v USA, ukazuje se, že islamističní radikálové spáchali jen malou část z nich. Podle zprávy Centra pro investigativní žurnalistiku a národního vyšetřovacího fondu došlo mezi lety 2008 a 2016 k celkem 201 teroristickým útokům. 115 případů spáchali pravicoví extremisté – často rasisté nebo příslušníci militantních skupin, 63 islamističtí extremisté a 19 činů levicoví extremisté, mezi které patří ekoteroristé a bojovníci za práva zvířat.

Vedoucí reportér skupiny David Neiwert řekl listu Huffington Post uvedl, že pravicoví útočníci jsou většinou bílí muži. Tyto útoky také častěji vedou ke smrti lidí, téměř při třetině z nich někdo zemřel, v případě islamistických radikálů to bylo jen v 13 procentech útoků. Pokud bychom ale mluvili o počtu mrtvých, více jich mají na svědomí islamisté (90) než pravicoví radikálové (79).

List také poukazuje na to, že prezident Donald Trump zaměřil svou rétoriku a politiku téměř výhradně na boj proti islámskému extremismu, a ne na extremismus ze strany bílých rasistů. „Stejně jako u mnoha věcí spojených s Trumpem a terorismem je realita vnímána přes zrcadlo. Ve skutečnosti je nejvýznamnější domácí teroristickou hrozbou pravicový extremismus,“ vysvětluje Neiwert.

Od 11. září je pak podle zprávy poměr smrtících teroristických útoků pravicových extremistů a islámských radikálů 2:1. Smrtících pravicových útoků bylo 21 a islamistických 11. „Navzdory faktům si mnoho Američanů stále spojuje teroristické útoky s islámskými extrémisty spíše než s krajně pravicovými extremisty, poznamenal Neiwart. Poukazuje také na to, že u bílých teroristů se v tiskových prohlášeních často uvádí jako důvod „duševní porucha“.

Témata:  terorismus USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy