Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Donbasu zmizelo beze stopy přes 400 Ukrajinců, 2700 vojáků padlo, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Při bojích v Donbasu s proruskými separatisty padlo do dnešního dne nejméně 2700 ukrajinských vojáků. Celkové škody činí kolem 50 miliard dolarů (1,12 bilionu korun). Ukrajina se také snaží zjistit osud více než 400 svých občanů, kteří zmizeli na východě země.

"Nevyhlášená válka už vzala život mnohým Ukrajincům, mezi nimiž je více než 2700 padlých a více než 10.000 zraněných vojáků," řekl první náměstek ukrajinského ministra obrany Ivan Rusnak. Údaje se týkají období od roku 2014.

Ukrajinská agentura UNN připomněla informaci ministryně pro evropskou a euroatlantickou integraci Ivanny Klympušové Cyncadzeové, že od začátku roku "v důsledku ruské agrese" zemřelo 120 ukrajinských vojáků a 47 civilistů. Kromě toho téměř 900 vojáků a přes 100 civilistů bylo zraněno.

Rusnak rovněž podle UNN vyčíslil škody způsobené tímto konfliktem. "Na východě Ukrajiny byly zničeny objekty energetické, dopravní, sociální a dalších infrastruktur. Lidé přišli o pracovní místa. Podle předběžných propočtů celková částka přímých ztrát Ukrajiny činí kolem 50 miliard dolarů," prohlásil.

"V seznamech, se kterými v Minsku pracujeme, máme zaznamenaných 132 zajatců - civilních i vojenských osob. A dále 408 osob, které zmizely beze stopy, také civilistů i vojáků...O jejich osudu nic nevíme," řekla dnes místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, zástupkyně Ukrajiny v humanitární podskupině, jež působí v rámci kontaktní skupiny pro vyřešení konfliktu na východě země.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy