Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová budova europarlamentu ve Štrasburku ponese jméno Václava Havla

Václav Havel, 1. prezident ČR
Václav Havel, 1. prezident ČR
Foto: Korzo

Štrasburk - Nová budova Evropského parlamentu ve Štrasburku ponese od dnešního dne jméno Václava Havla. Mezi uměleckými díly v budově visí také v jedné z jednacích místností tapiserie podle návrhu Petra Síse.

Slavnostní inaugurace se kromě předsedy europarlamentu Antonia Tajaniho zúčastní také Havlova choť Dagmar.

Bývalý disident a prezident je v EU ceněn jako obhájce lidských a občanských práv. "Václav Havel a jeho životní dílo je odkazem pro všechny ty, kteří věří v Evropu tolerance, respektu a boje za svobodu," řekl tehdejší předseda europarlamentu Martin Schulz loni v říjnu v den, kdy by Václav Havel slavil osmdesátiny.

Tapiserie podle návrhu Petra Síse je mimořádným dílem, na kterém francouzští tkalci pracovali tři měsíce. Je na ní vyobrazena silueta Pražského hradu, nad níž letí postava tvořená hejnem bílých ptáků. Její větší obdobu znají cestující z pražského letiště Václava Havla.

Témata:  Václav Havel EU Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy