Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britka lákala ženy: Přijeďte se vdát do IS, je tady hodně mužů, Teď toho hodně lituje

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Britka Sally Jonesová (48) se proslavila jako náborářka Islámského státu. Ženy ze Západu lákala k cestám na Blízký východ a ke sňatkům s bojovníky IS. Jak se zdá, teď svého činu velmi lituje a chce se vrátit domů.

Jonesová patřila k těm cizincům, kteří se k Islámskému státu přidali už před několika lety, kdy skupina představovala velké lákadlo pro zahraniční bojovníky. Kosmetička a matka dvou dětí, která v minulosti působila také jako punkrocková zpěvačka, se k IS přidala poté, co se v Británii seznámila s dvacetiletým příznivcem IS Junajdem Hussajnem.

Hussajn se už v polovině roku 2013 rozhodl odjet do Rakky, bašty IS v Sýrii. Jonesová jej za několik měsíců následovala a do Sýrie odjela i s mladším synem, kterému tehdy bylo zhruba 10 let. Novinářům se poté Jonesová svěřila, že se ihned po příjezdu za Hussajna provdala a že se ten den stal její syn muslimem, který přijal jméno Hamza Hussajn al-Britání.

Jejím úkolem poté bylo verbovat další ženy, aby se přidaly k IS. K tomu využívala především sociální sítě. „Ženy žijící pod právem šaría nemají žádnou kariéru. Jsme ženami a počítáme s tím, že se musíme starat o naše muže. A oni se starají o nás. Už nikdy nebudete toužit po penězích, tady povedete dobrý život. Jenom se potřebujete vdát, abyste měla dům. A abych byla upřímná, je tady opravdu hodně mužů,“ lákala ženy Jonesová, která vystupovala také pod jménem Umm Hussajn al-Britání. Jindy popisovala výhody života v IS nebo psala, že by se křesťanům měly řezat hlavy a že ona osobně by se toho moc ráda zhostila.

Jak se ale zdá, i ona nakonec prozřela. Rakka je v obležení arabsko-kurdské koalice, která podle posledních informací pronikla historického jádra města, a lidé z oblasti utíkají. Domů by se chtěla vrátit i sama Jonesová. Tvrdí to alespoň žena dalšího zahraničního bojovníka IS, která momentálně žije pod dozorem kurdské stráže v uprchlickém táboře v Sýrii a která poskytla rozhovor stanici Sky News.

Žena si nepřála zveřejnit své jméno, novináři ji proto označují jako Aišu. Podle jejích slov jen velmi málo přistěhovalců do „chalífátu“ skutečně chtělo vstoupit do války. A to včetně Sally Jonesové, jejíž manžel byl zabit v roce 2015 při útoku dronu. V tu dobu údajně plánoval teroristické útoky proti Západu.

„Ztratila manžela v boji, má ale ještě chlapce,“ uvedla s odkazem na syna Jonesové, který by měl mít v tuto dobu 12 nebo 13 let a který byl zřejmě nucen popravovat vězně. Podle Aiši je Jonesová „asi padesátiletá žena, která je velmi roztomilá“ a chce se vrátit do Británie. „Plakala a říkala, že se chce dostat zpátky do Británie, ale IS jí brání, protože je nyní žena armády. Řekla mi, že chce jít do své země,“ řekla Aiša.

Podle novinářů je to ale velmi „absurdní tvrzení“, alespoň pokud se Jonesová nevzdala své džihádistické kampaně a není připravena vyměnit mučednictví za zbytek života ve vězení. I mříže jsou ale zřejmě pro mnohé jistá forma záchrany. Podle Bretta McGurka, předního amerického diplomata zaměřujícího se na boj proti tzv chalífátu, v Rakce může zemřít 3000 až 3500 zahraničních bojovníků.

Manžel Aiši byl Maročan, který se ke skupině přidal ještě před tím, než Abú Bakr al-Bagdádí v roce 2015 vyhlásil chalífát. Podle Aiši prodával starožitnosti do Evropy, pak mu ale jeho přátelé řekli, že by je na území IS mohl kupovat levněji. Právě prodej starožitností a různých nálezů představoval pro IS jeden ze zdrojů příjmu.

Dnes je ale většina někdejších zahraničních bojovníků IS na útěku ze Sýrie, většinou se snaží vrátit do vlasti. Aiša trvá na tom, že ona sama nepatří mezi zastánce násilí páchaného IS. „Ale když jsem jí řekl, že moje dospělá dcera má přítele, řekla: Kdyby to byla moje dcera, prořízla bych jí hrdlo. Potom dodala: Já jsem jen žertovala,“ cituje její slova jeden z novinářů.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy