Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizoval Peking za jeho obchody se Severní Koreou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - KLDR v úterý provedla zkoušku rakety, o které tvrdí, že jde o mezikontinentální střelu schopnou zasáhnout území USA. Napjatá situace se podepisuje také na vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Šéf Bílého domu Donald Trump dnes zkritizoval Peking.

Trump kritizoval Čínu za její obchodování se Severní Koreou. "Obchod mezi Čínou a Severní Koreu vzrostl za první čtvrtletí o téměř 40 procent," napsal Trump na twitteru.

Washington se opakovaně pokoušel přimět Čínu, aby kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu vyvinula na Pchjongjang tvrdší diplomatický a ekonomický tlak.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a hlavním dodavatelem hospodářské pomoci této chudé zemi. V poslední době sice sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy, které Severní Korea provádí, k žádným razantním krokům se ale Peking zatím neodhodlal.

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se v úterý při jednání v Moskvě shodli na tom, že je třeba zarazit jak raketový a jaderný program KLDR, tak instalaci amerického protiraketového štítu THAAD v Jižní Koreji a též společná vojenská cvičení těchto dvou zemí.

Témata:  Donald Trump Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy