Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar vyzval k dialogu při řešení diplomatického konfliktu s arabskými zeměmi

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá/Londýn - Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty přerušily v červnu s Dauhá diplomatiké styky. Katarský ministr zahraničí dnes v Londýně vyzval k vyřešení diplomatické roztržky cestou dialogu.

Čtveřice zemí přerušila s Katarem styky kvůli jeho údajné podpoře terorismu, uvalila na něj sankce a předala mu seznam svých požadavků. Mimo jiné požaduje, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin.

Katar obvinění z podpory terorismu odmítá, své stanovisko vůči Íránu hájí a ultimátum označil za zásah do své suverenity. "Veškerá jednání se musejí uskutečnit v jasném rámci zaručujícím Kataru suverenitu," řekl dnes katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání v Londýně.

Kampaň vůči Kataru s cílem jej izolovat podle Sáního řídí Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty a na ně by se měla soustředit veškerá diplomatická iniciativa. V Káhiře dnes zároveň začala schůzka ministrů zahraničí států Perského zálivu a Egypta, která by měla rozhodnout o dalším kroku v přístupu ke Kataru.

Témata:  Katar Saúdská Arábie Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy