Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael Jeruzalém okupuje? Židé se bouří proti slovům UNESCO

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Varšava - Výbor světového dědictví UNESCO při nynějším zasedání v Krakově označil Izrael za "okupační mocnost" v jeruzalémském Starém Městě, kde se nacházejí svatá místa židů, křesťanů i muslimů. Izrael se proti takovým slovům rázně ohradil.

Účastníci jednání UNESCO v jihopolském městě podle AP vyzvali "okupační mocnost" Izrael, aby zastavil "neustálé vykopávky, tunelování, práce, projekty a další nezákonné praktiky" ve východním Jeruzalémě a zejména ve Starém Městě.

Zároveň rozhodli o tom, že jeruzalémské Staré Město a jeho historické zdi nadále ponechají na seznamu UNESCO světového dědictví v ohrožení. Západní zeď bývalého opevnění zvaná Zeď nářků je nejposvátnějším místem židů, kam se chodí modlit poutníci z celého světa, a to nejen židovští.

Velvyslanec Izraele při OSN Danny Danon odsoudil vyjádření použité výborem UNESCO jako "hanebné". Zároveň zdůraznil, že ve Starém Městě v Jeruzalémě jsou nejposvátnější místa pro židy. "Žádný falešný 'výbor pro dědictví' nemůže přerušit vazby mezi naším národem a Jeruzalémem," dodal.

Stížnost Izraele na slovní formulaci, navrženou podle agentury Kuvajtem, Libanonem a Tuniskem, je zatím poslední v řadě roztržek židovského státu s UNESCO.

Témata:  UNESCO Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy