Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR odpálila nový druh rakety, myslí si Spojené státy

KLDR
KLDR
Foto: www.boston.com

Washington - Severní Korea v úterý vyzkoušela nový druh rakety, jaký nebyl ještě zaznamenán, oznámilo dnes americké ministerstvo obrany. Střela byla dle Pentagonu odpálena z pohyblivé rampy, která byla poté opět stažena do depa.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis zároveň odsoudil severokorejský test jako další krok ke zvýšení napětí v oblasti.

Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím hovořil o severokorejské hrozbě a nutnosti prosadit realizaci rezolucí Rady bezpečnosti OSN, které Pchjongjangu zakazují vývoj jaderných bomb a raket.

Trump také vyzval zbytek světa, aby přestal přijímat severokorejské detašované pracovníky a poskytovat Severní Koreji ekonomické nebo vojenské výhody.

Ruský ministr Lavrov dnes varoval před pokusy svrhnout současný severokorejský režim. "Vycházím z toho, že úkol, nastolený Radou bezpečnosti OSN, spočívá v denuklearizaci Korejského poloostrova a nemůže a nesmí být využíván ke skrytým pokusům změnit v Severní Koreji režim," citoval TASS ministra zahraničí.

"Nový test balistické rakety provedený Severní Koreou, který KLDR označila jako test mezikontinentální balistické rakety, porušuje několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Testy balistických raket v KLDR vážně ohrožují bezpečnost ve světě a dále zvyšují regionální napětí," uvedlo MZV ČR.

Česká republika opakovaně vyzývá KLDR, aby dodržovala své mezinárodní závazky: zastavila všechny testy balistických raket, opustila svůj jaderný program a všechny další programy zbraní hromadného ničení, jak požaduje Rada bezpečnosti OSN. "Česká republika vyzývá KLDR k návratu ke smysluplnému a konstruktivnímu dialogu s mezinárodním společenstvím," dodalo ministerstvo.

Témata:  severokorejské zbraně Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy