Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar na ultimátum odpověděl negativně, arabské země zřejmě přitvrdí

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Káhira - Katar "odpověděl negativně" na seznam požadavků čtveřice arabských států, jimiž tyto země podmínily konec diplomatické krize. Oznámil to dnes egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí.

"Odpověď, kterou čtyři státy dostaly, byla veskrze negativní a postrádala jakýkoli obsah. Soudíme, že neposkytuje základy pro to, aby Katar upustil od své politiky," citoval Šukrí ze společného prohlášení států. Katar podle něj nepochopil vážnost situace.

Šéf saúdskoarabské diplomacie Ádil Džubajr dodal, že politický i ekonomický bojkot Kataru bude pokračovat, dokud Dauhá "nezmění svou politiku k lepšímu". Další případné kroky vůči Kataru budou podle něj přijaty ve vhodné době a budou v souladu s mezinárodním právem.

Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily s Katarem v červnu diplomatické styky, uvalily na něj dopravní sankce a předaly mu seznam 13 požadavků. Mimo jiné chtěly, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin.

Nové sankce vůči Dauhá dnes Šukrí podle tiskových agentur po jednání se zeměmi Perského zálivu v Káhiře neoznámil.

Témata:  Katar Egypt Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy