Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se ve Varšavě setkal s polským prezidentem Dudou

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Varšava - Do Polska včera večer přiletěl americký prezident Donald Trump a dnes se setkal s svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Média očekávají, že se šéf Bílého domu jasně postaví za NATO.

Duda před schůzkou s Trumpem vyzdvihl význam této návštěvy amerického prezidenta pro posílení pozice Polska v Evropské unii. "Je to druhá zahraniční cesta prezidenta Trumpa a začíná v Polsku. To ukazuje, že jsme zemí, na níž záleží, a posiluje to naši pozici v Evropské unii," prohlásil Duda v polském rozhlase.

Trump se dnes zúčastní ve Varšavě vrcholné schůzky 12 zemí střední a východní Evropy, než odletí do Hamburku na summit G20.

Podle Bílého domu při plánovaném projevu dá Trump ve Varšavě najevo oddanost USA Severoatlantické alianci. Chce tak uklidnit státy, jež v minulosti patřily do východního bloku kontrolovaného Sovětským svazem a které nyní znepokojuje agresivní politika Moskvy, jež se projevuje zejména v postupu vůči Ukrajině.

Témata:  Donald Trump Andrzej Duda Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy