Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Peking se ohradily proti americkým výhrůžkám vůči Severní Koreji

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Berlín/Moskva - Ruští a čínští představitelé se dnes ohradili proti obviněním vzneseným Spojenými státy v souvislosti s nejnovějším raketovým testem KLDR a se situací v této zemi.

Prezidenti Číny Si Ťin-pching a Jižní Koreje Mun Če-in dnes na okraj summitu G20 hovořili o tvrdších sankcích a větším tlaku na Severní Koreu. Náměstek čínského ministra financí Ču Kuang-jao, který je kvůli summitu také v Německu, ale varoval USA před tím, aby sankce vůči KLDR nevyužívaly jako záminku k sankcím namířeným proti čínským finančním institucím.

"Jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN bude Čína samozřejmě plnit všechny relevantní rezoluce. Spojené státy by ale neměly využívat své zákony jako záminku pro uvalení sankcí na čínské finanční instituce," citovala Čua agentura Reuters.

Mezitím se mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ohradila proti obvinění, že severokorejští dělníci v Rusku nuceně dřou v pracovních táborech řízených KLDR. "Není pochyb o tom, že je tím sledován jediný cíl - využít lidskoprávní nástroje k jednostrannému tlaku na KLDR a k poškození vztahů Ruska a Severní Koreje," reagovala Zacharovová na prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

Témata:  Čína Rusko USA Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.