Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratislava uspěla v arbitráži ohledně pronájmu elektrárny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovensko uspělo v mezinárodní arbitráži proti domácímu výrobci elektřiny, společnosti Slovenské elektrárne (SE), ohledně zrušeného pronájmu největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkovu.

Arbitrážní soud minulý týden zamítl požadavek SE na vyplacení kompenzací. Do SE, které jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku, loni vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH). SE v reakci uvedly, že verdikt arbitrážního soudu analyzují.

Spor týkající se nároků na odškodné začal v roce 2015, kdy předchozí jednobarevná vláda Roberta Fica převzala provoz vodního díla Gabčíkovo na řece Dunaj. Učinila tak poté, co bratislavský krajský soud rozhodl, že smlouva o pronájmu elektrárny je neplatná.

SE tehdy oznámily, že za ztrátu kontraktu na provoz elektrárny budou požadovat po Slovensku odškodné 588,2 milionu eur (podle současného kurzu 15,35 miliardy korun).

"Arbitrážní soud ve Vídni konstatoval, že má pravomoc rozhodnout o tomto sporu. Celý návrh zamítl. Neexistuje nic, co by Slovenské republice tuto perlu, tuto vodní elektrárnu, mohlo vzít," řekl Fico na tiskové konferenci v prostorách řídícího centra gabčíkovské elektrárny.

Fico také řekl, že slovenská vláda má dlouhodobě zájem získat vliv na původně privatizované podniky, pokud v nich dojde ke změnám vlastnické struktury. Nejdříve by mohlo jít o slovenskou divizi oceláren U.S. Steel. "Probíhá diskuse mezi současným americkým vlastníkem a možnými kupci. Máme zájem vložit se do věci a říct, ať je stát silnější v tomto podniku," řekl Fico.

Slovenský ministr hospodářství ministr hospodářství Peter Žiga uvedl, že nadále probíhají soudní spory ohledně nároku státního podniku Vodohospodárska výstavba na kompenzace od SE za předchozí pronájem zmiňované elektrárny. Celkově jde zhruba o 480 milionů eur (12,5 miliardy korun).

Témata:  Slovensko energetika arbitráž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy