Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobudeme Mars a vrátíme se na Měsíc, slibuje viceprezident USA Pence

Dalekohled Jamese Webba
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Houston - Americký viceprezident Mike Pence navštívil Kennedyho vesmírné středisko u mysu Canaveral na Floridě. Řekl, že USA zahajují novou éru průzkumu vesmíru a slíbil, že jeho země vyšle lidskou posádku na Mars a rovněž zpátky na Měsíc.

Pence stojí v čele nedávno obnovené národní rady pro vesmír. "Naše země se vrátí na Měsíc a naše noha spočine i na povrchu Marsu," řekl Pence před 800 zaměstnanci NASA. Přítomen byl i slavný americký astronaut Edwin "Buzz" Aldrin, druhý člověk, který se prošel po měsíčním povrchu po Neilu Armstrongovi.

Pence, který v roce 2005 ještě bojoval s dalšími republikány za zrušení plánů NASA na znovudobytí Měsíce, neupřesnil časový rámec, do kdy by se taková mise měla uskutečnit.

Obnovení náročných vesmírných programů sliboval také na letošní Den nezávislosti americký prezident Donald Trump. "Jsme národ pionýrů a příští americkou hranicí je vesmír. Nikdy jsme to nedokončili," prohlásil tehdy.

NASA v současné době vyvíjí nosnou raketu SLS a kosmickou loď Orion, kterými by chtěla zmíněných cílů dosáhnout.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy