Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA operuje téměř 150 ruských tajných agentů, tvrdí CNN

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

New York - Na území USA v současnosti operuje téměř 150 osob podezřelých z příslušnosti k ruským tajným službám. Uvedla to dnes CNN s odvoláním na prohlášení amerických špionážních expertů.

Zvýšení počtu ruských agentů nastalo po listopadových prezidentských volbách. Rusové se podle CNN zřejmě snaží získat víc informací o Trumpově vládě, která je stále ještě nepředvídatelná.

Rusko doplňuje řady svých agentů prořídlé po prosincovém vyhoštění 35 ruských diplomatů z USA podezřelých ze špionáže. Podle sdělení jednoho z amerických expertů má Moskva nyní v USA mnohem víc špionů než v kterékoli jiné zemi.

Rusové oslovují osoby, které mají přístup k tajným informacím, a vedou hackerské útoky proti vládním úřadům USA. V několika případech se pokusili získat zaměstnání v organizacích operujících s utajovanými skutečnostmi.

Americké ministerstvo zahraničí ale dál poskytuje dočasná služební víza Rusům podezřelým ze špionáže, upozorňuje CNN. Tento stav se nezměnil ani po zjištění, že Moskva se vměšovala do amerických prezidentských voleb. Podle bývalého mluvčího ministerstva zahraničí Johna Kirbyho je situace obtížná, protože k odepření víz musí být konkrétní důvod.

Témata:  špionáž USA Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy