Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec hladomoru ve světě? Etiopie ví, jak na to

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Getty Images reprofoto

Addis Abeba - Něco pozoruhodného se nyní děje v Etiopii, i když je země v polovině dalšího brutálního sucha, lidé už neumírají kvůli nedostatku jídla a vody. Co se změnilo?

V 80. letech minulého století sucho následované občanskou válkou zabilo v Etiopii nejméně 600 tisíc lidí. Od té doby se mnohé změnilo, ale zdroje potřebné k přežití jsou pořád stejné. Za vše může politika.

Etiopie už není v občanské válce, vláda založila speciální programy proti hladomoru, které fungují. "Hladomor je nástroj politických represí, ve zdrojích není většinou problém," tvrdí Ale de Waal, ředitel Světové nadace pro mír.

Jakmile země projdou několika lety prosperity a rozvoje, zformuje se vláda a proběhne politická liberalizace, tak je z velké části vyhráno. Neexistuje žádný záznam umírání lidí kvůli hladu v demokratické zemi.

To je dobrá zpráva nejen pro Etiopii, ale i další státy, které trpí nedostatkem jídla, napsal server Vox.com.

Globální hladomor je na historickém minimu, v roce 1990 bylo ještě 17 zemí, včetně Etiopie považováno za země s extrémním nedostatkem jídla. V roce 2015 už jich je pouze osm. Počet demokratických zemí se také zvýšil, což není náhoda. Jakmile se vlády zodpovídají svým občanům, tak je mnohem menší šance, že je nechají hladovět.

Témata:  hladomor Etiopie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy