Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po útocích dvou atentátníků na Sinaji bylo zabito nebo zraněno 26 egyptských vojáků

Islámští radikálové
Islámští radikálové
Foto: saharareporters.com

Káhira - Dva sebevražední atentátníci dnes zaútočili na Sinajském poloostrově, zemřelo či utrpělo zranění 26 vojáků. Egytpská armáda v oblasti denně svádí boje, dnes hlásí zabití 40 ozbrojenců a zničení šesti jejich vozidel.

Terčem dvou sebevražedných atentátů s použitím automobilů se stala armádní stanoviště na severu Sinaje u města Rafáh, jež sousedí s palestinským Pásmem Gazy. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Egyptský parlament v úterý schválil návrh prezidenta Abdal Fattáha Sísího na prodloužení výjimečného stavu v zemi o další tři měsíce. Rozhodnutí předcházelo několik jiných útoků na příslušníky bezpečnostních složek na Sinaji.

Islamisté, jejichž cílem je svržení Sísího vlády, znásobili útoky na Sinaji v roce 2013 po sesazení tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické organizace.

V průběhu výjimečného stavu exekutiva získá široké pravomoci především v trestněprávní oblasti a bude moci v přesně vymezených případech omezit některá egyptskou Ústavou zaručená práva. "V tuto chvíli neexistuje předpoklad, že by nařízení o vyhlášení výjimečného stavu mělo jakýkoliv přímý vliv na fungování egyptských turistických letovisek u Rudého moře. Občanům ČR pobývajícím v Egyptě v rámci organizované turistiky doporučujeme řídit se pokyny cestovních kanceláří a jejich delegátů," uvedlo MZV ČR. 

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV bezpečnostní situaci v zemi za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek. 

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt cestování terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy