reklama

Severokorejci se drží plánu

Načasování testu mezikontinentální balistické rakety na americký den nezávislosti dostává Trumpovu administrativu a její světové spojence pro větší tlak, aby našli cesty, jak zpomalit severokorejský postup, konstatuje historik. Odkazuje na názor amerických expertů, že raketový test představuje velký krok kupředu a KLDR je zřejmě schopná zasáhnout Aljašku, ne-li kontinentální území USA; myslí si to i Jeffrey Lewis z Institutu mezinárodních studií v Monterey, který poukázal na jasnou akceleraci severokorejských testů a posun ve schopnostech severokorejských raket, což logicky vede k uvedenému závěru.     

"Ve zkratce, Severokorejci se drží plánu. Sebevědomě postupují, zdá se, že roky sankcí je nezastrašily a jsou na prahu odstranění další překážky na své cestě k získu vlastních jaderných odstrašujících prostředků," píše Cathcart. Dodává, že nové severokorejské zbraně rozhodně nedosahují parametrů amerického jaderného arzenálu a protiraketových technologií, do kterých tečou ohromné prostředky, ale zdá se jako nepravděpodobné, že Pchjongjang program zruší.  

Informování o posledním severokorejském testu ze strany čínského tisku označuje historik za typicky ambivalentní, stejně jako celkový postoj Pekingu ke KLDR. "Byla tam mírná panika a čínští experti vyjadřovali pochybnosti o spolehlivosti severokorejských raket," uvádí Cathcart. Odkazuje na prohlášení Jang Čcheng-ťüna, bývalého výzkumníka čínských raketových vojsk, podle něhož Severokorejci zatím neprovedli skutečný "mezikontinentální" test a ještě musí překonat mnoho technologických překážek.

S ohledem na bizarnost nedávných tweetů Donalda Trumpa, si šlo snadno představit, že jeho veřejnou reakcí na severokorejskou provokaci bude hrozba úderem na Kima či pokus zastavit jeho záměry vysláním více vojenských lodí do regionu, pokračuje expert. Poukazuje, že Trump namísto toho zůstal relativně zdrženlivý, zmínil dva americké spojence v regionu a následně vyjádřil naději, že Čína, nikoliv americká armáda, udeří na KLDR.   

"Bohužel pro Trumpa, Severokorejci si počkali přesně na moment, kdy se stalo cosi očekávaného - konkrétně čekali na to, až se latentní napětí v americko-čínských vztazích dostane napovrch a následně odpálili svou raketu," vysvětluje odborník s tím, že z tohoto důvodu je čínské vyslyšení Trumpovy žádosti velmi nepravděpodobné.

Trump může pouze doufat

Americký prezident jen před pár dny vedl dlouhý telefonický rozhovor se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, připomíná historik. Doplňuje, že podle čínských státních médií si Trump jasně vyslechl, že ačkoliv v americko-čínských vztazích došlo k jistému pokroku, kvůli "negativním faktorům" stále existují mezi oběma velmocemi tense.

Telefonát proběhl krátce poté, co USA schválily prodej zbraní v hodnotě 1,4 miliardy dolarů Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou odpadlickou provincii a americký krok vnímá jako pokračování dlouhodobé politiky podkopávání postavení Pekingu coby centra jednotné Číny, poukazuje Cathcart. Soudí, že Trump také mohl slyšet také Siho stížnosti na akce amerického ministerstva financí, které posílilo sankce uvalené na malou, ale významnou čínskou banku Tan-tung.   

Odborník pokládá otázku, zda Čína zaútočí na Severní Koreu, či přesune vojska k jejím hranicím, aby zastrašila Kima v momentě, kdy mladý severokorejský vůdce máchá novými raketami. Soudí, že ačkoliv proběhlo mnoho diskuzí o pohybech čínských vojsk během předchozí dubnové krize, za současných podmínek se to jeví jako velmi nepravděpodobné.  "Trumpova přání tvrdého postupu proti Severní Koreji naráží na problémy prezentované čínským vedením či čínskými bankami," dodává Cathcart.    

Japonský premiér Šinzó Abe rázně postupuje k posílení obranných kapacit, ale celý region by zajisté silně protestoval, pokud by Trump otevřeně vyzval Tokio, aby si opatřilo jaderné zbraně, či zvážilo útok na KLDR, deklaruje historik. Připomíná, že nový jihokorejský prezident Mun Če-in nedávno navštívil Washington, což vyústilo v tvrdá slova na adresu Pchjongjangu, ale zřejmě také předal Trumpovi umírněnější poselství, jelikož obecně preferuje postupný a na vzájemné interakci založený přístup k severnímu sousedovi.      

"Severokorejský problém zůstává stále zřetelný," podotýká Cathcart. Vysvětluje, že navzdory letním suchům v severokorejských zemědělských provinciích, prakticky totální absenci internetového připojení a hospodářství, které stále silně spoléhá na masy "dobrovolníků" při lámání kamene a kopání příkopů, se severokorejským jaderným a raketovým technikům nějak dostává potřebných zdrojů a testy raket budou zřejmě pokračovat.

Na den nezávislosti, za záře ohňostrojů tak Trump mohl pouze doufat, že ho vykoupí Čína a jeho regionální spojenci, deklaruje expert. Konstatuje, že pokud k tomu má dojít, prezident si bude muset uvědomit americké limity, pokud jde o jednání s Pekingem a Pchjongjangem, a přestat vytvářet takové napětí v regionu, jelikož do té doby může opravdu pouze doufat.