Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf americké diplomacie jmenoval zvláštního představitele USA pro Ukrajinu

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Ministr zahraničí USA Rex Tillerson dnes jmenoval Kurta Volkera zvláštním americkým představitelem pro Ukrajinu. Volker v minulosti působil jako velvyslanec Spojených států v NATO.

Funkce zvláštního představitele pro Ukrajinu je v americké diplomacii podle dostupných informací nová, v Rusku je v obdobném postavení od konce roku 2015 zvláštní zmocněnec Kremlu Boris Gryzlov. Volker bude koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu "vyvolaného ruskou invazí na Krym a později na východ Ukrajiny".

Jmenování Volkera bylo oznámeno krátce po zahájení hamburského summitu skupiny G20, jehož se účastní prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

O řešení donbaské krize se dlouhodobě snaží takzvaná normandská skupina složená z Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Spojené státy jejím účastníkem nejsou. Ukrajinu jako oběť konfliktu s Ruskem však Washington diplomaticky a částečně i vojensky podporuje.

Volker je zkušený diplomat považovaný za znalce evropských poměrů. Pracoval i v Bílém domě, v současné době působí na Arizonské státní univerzitě.

Témata:  USA Ukrajina diplomacie Rex Tillerson

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy