Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladá dívka sama potratila, půjde na 30 let do vězení

Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Salvador - V Salvadoru odsoudili další dívku kvůli potratu, který je v této latinskoamerické zemi zakázaný i v případě znásilnění či ohrožení života ženy.

Devatenáctiletá dívka, která otěhotněla po znásilnění, byla podle médií tento týden odsouzena ke 30 letům vězení. Podle obhajoby ale předčasně porodila mrtvé dítě. Verdikt kritizovala i nevládní organizace hájící práva žen.

"Rozsudek je nespravedlivý, odvoláme se proti němu," uvedla podle španělského listu El País Morena Herrerová z občanského sdružení, které usiluje o to, aby potraty nebyly trestány. Salvador je jednou z mála zemí na světě, kde platí úplný zákaz interrupcí. Jsou kvalifikovány jako vražda a hrozí za ně až 40 let vězení.

Devatenáctiletá studentka Evelyn Hernándezová byla podle obhajoby odsouzena na základě nepřímých důkazů, v potaz nebyla podle Herrerové brána ani expertní lékařská zpráva.

Hernándezová uvedla, že otěhotněla po znásilnění, které se ale bála oznámit kvůli výhrůžkám smrtí své matce. Loni v dubnu v osmém měsíci těhotenství porodila doma ve vaně a pak musela být převezena do nemocnice. Lékaři zjistili, že dívka potratila, a proto zavolali policii. Ta nalezla v jejím domě mrtvé dítě. Podle obhajoby se narodilo už bez známek života.

Podle deníku El País je nyní v Salvadoru za mřížemi téměř 20 žen, které si za potrat odpykávají až třicetileté tresty. V mnoha případech šlo podle ochránců lidských práv o spontánní potrat, který ale soud kvalifikoval jako vraždu.

Témata:  potraty ženy děti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy