Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Libye ztroskotal člun s migranty, desítky se pohřešují

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - U libyjských břehů se dnes potopil gumový člun s migranty. Zachránit se podařilo 85 lidí, včetně 18 žen.

Dalších 35 lidí se pohřešuje, mezi nimi i sedm dětí. Uvedla to dnes libyjská pobřežní stráž, která se odvolává na zachráněné.

Pomoc migrantům v nouzi poskytly lodě místních rybářů, kteří povolali vysílačkami na pomoc i stráž. Neštěstí se stalo asi 60 kilometrů východně od metropole Tripolisu.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) tento týden uvedla, že od začátku letošního roku do Evropy přes Středozemní moře dorazilo už více než 100.000 migrantů. Na cestě za lepším životem v Evropě ale také 2247 osob zahynulo nebo zmizelo.

Naprostá většina migrantů - více než 85.000 - se na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře vydala ze severoafrických břehů a dorazila do Itálie. Kolem 9300 lidí překonalo Egejské moře a na evropskou pevninu vkročilo v Řecku. Asi 6500 migrantů se dostalo ze severu Afriky do Španělska - ať už po moři nebo přes španělské enklávy Ceuta a Melilla na severu Afriky.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy